Profiler og positioner: Derfor fungerer det offensivt

26.04.2024 09:43

13 mål i mesterskabsspillets første fire kampe. Offensiven er blevet slebet til i løbet af sæsonen og har i de sidste par kampe set skarp ud for FC Nordsjælland. 

I ugens optakt har vi talt med cheftræner Johanens Hoff Thorup, Marcus Ingvartsen og Ibrahim Osman om holdets fleksible positioner, og hvordan vi tilpasser os i forhold til at få det optimale ud af spillerne.

Johannes Hoff Thorup

- Det, der helt praktisk har virket for os hen over noget tid nu, er, at vi har rykket Osman mere ind centralt, så vi spiller med en hurtigløber inde i midten. Og det kunne egentlig også godt være Antman eller Christian Rasmussen, som vi også har brugt derinde. Altså spillere, som har lidt mere fart, og som kan ligge og løbe ud mod de fri områder i siderne for at få trukket lidt i modstanderens bagkæde. - Det har åbnet lidt mere rum til blandt andet Schjelderup, som fra venstre kan træde lidt ind i midten og spille derfra. Så de der bevægelser, der sker, inden Schjelderup modtager bolden, har virket godt for os. - Og så har vi kunnet se på de bevægelser, vi har lavet, at det at have en hurtig spiller inde i midten gør, at han kan forsvinde lidt fra feltet. Så derfor skal i hvert fald en af vores tre forreste være en spiller, som er skarp til at komme i feltet. Og det er dér, hvor især Marcus på højrekanten har udfyldt den rolle godt. Det samme har Conrad Harder gjort, når han er kommet ind, ligesom "MK" (Mads Kristian Hansen, red.) også har gjort det - blandt andet mod Silkeborg. - Når vi forsvarer og ikke har bolden, tænker vi hele tiden offensivt. Vi vil gerne lave et pres og et forsvarsspil, der muliggør det for os, så vi inden for 1-2 afleveringer faktisk kan løbe ned og kreere en chance. Så de her prespositioner er vigtige. Og med den fart, vi har inde i midten nu, kan vi se, at det åbner op for, at vi ret direkte kan løbe ned og lave en chance, når vi har erobret bolden. Både gennem et højt pres eller i det lavere forsvarsspil. - Så det er hele tiden med det for øje, at vi forsvarer. Selvfølgelig skal vi forsvare stærkt - og her kan man jo eksempelvis fremhæve Kian Hansens blokering mod AGF i mandags. Nogle gange er det også de ting, der skal til. Vi kan ikke kun tænke i næste mål konstant. Men den måde, vi sætter vores positioner på, er med henblik på, hvordan vi hurtigst muligt kan løbe ned og lave en chance, når vi har erobret den. - Vi ser det i høj grad som tre angribere, der spiller oppe foran - og ikke én angriber og to kantspillere. Så derfor vil vi rigtig gerne have spillere, som kan dække flere af de positioner. For det er også nogle gange lidt modstander-afhængigt, hvem man lige vælger at spille med på hvilke positioner. - Derfor skal de helst kunne dække flere positioner oppe foran. Og det er også det, som vi ser lige nu. Hvor vi har prioriteret meget fart inde i midten for at åbne noget mellemrum at spille i, men selvfølgelig også for at kunne gå ned bag modstanderen så hurtigt som muligt. - Det kan godt være, at det ændrer sig tilbage igen, så vi prioriterer at have farten på siden. Der kan sagtens være nogle kampe, hvor det er oplagt i. Så det vigtigste er, at vi har spillere, der kan dække flere positioner. Og så er det vigtigt for os at finde ud af, hvilke konstellationer, der fungerer for os. Og lige nu har vi heldigvis et godt flow.

Ibrahim Osman

- Jeg har spillet lidt forskellige positioner i løbet af sæsonen - og rent personligt har jeg været glad for det. Det er en god øvelse og godt for min udvikling. - I starten var det mest på kanten, men i de sidste par kampe er jeg rykket mere ind centralt. Og det, synes jeg, har gavnet mit, men også holdets spil, for modstanderen har været vant til at se mig på fløjen, så de skal omstille sig, når jeg pludselig spiller centralt. - Jeg kan godt lide at spille som 9'er, og jeg synes også, at det har fungeret rigtig fint indtil videre. Jeg er kommet til chancer og har scoret mål, og jeg føler, at jeg hjælper holdet offensivt - både med mål og i forhold til at skabe chancer. Jeg spillede også 9'er det sidste år i Right to Dream, så det er ikke helt nyt for mig. - Jeg tror bestemt, at det gavner mig at kunne spille forskellige positioner. Også i forhold til presspillet. På fløjen kræver det lidt mere i presspillet ift. andenboldene. Og det er lidt svært og kræver meget energi. Det er egentlig det samme som 9'er, men der er du meget orienteret på din mand og skal læse spillet meget. - Jeg synes, at det giver holdet meget, når jeg spiller som 9'er. For det passer godt til vores spillestil, og jeg kan udnytte min fart på en anden måde centralt end på kanten. Og det kan skabe nogle rum for mine medspillere.