Optakt inden Randers: Thor og Alan kan ændre kampen – selvom de ikke sidder på bænken

15.03.2024 09:00

I ugens optakt kan du møde Thor Herdal, som er analytiker for FC Nordsjællands Superliga-hold. 

Fra sin plads på platformen over C-tribunen i Right to Dream Park har han, sammen med vores anden analytiker Alan Arac, det forkromede overblik over spillet på banen – og han spiller derfor en nøglerolle, hvis der skal ændres noget taktisk i løbet af en kamp.

Her kan du få et indblik i, hvordan analysearbejdet udføres i praksis, og hvordan kommunikationen fra platformen til bænken forløber under en kamp.    

Overblikket fra platformen

- Under kampen sidder vi oppe på det højest mulige punkt på stadion. Derfra prøver vi at læse spillet og analysere det, i forhold til hvad der sker på banen. En af de første ting, vi selvfølgelig kigger på, er, om modstanderen gør, som vi forventer. Og når vi har be- eller afkræftet det, ser vi på, hvordan vores positioner og flow passer i forhold til det. Derfra bliver der taget en beslutning om, hvorvidt noget på banen skal justeres. - Rent lavpraktisk er vi i radiokommunikation med bænken. Målmandstræner Magnus Pondus har en mikrofon i øret. Så hvis der er noget, der hurtigt skal kommunikeres, har vi en direkte forbindelse, hvor vi kan aftale, om der er noget, der skal justeres. - I den dialog er vi hele tiden opmærksomme på, at vi skal have en plan klar til anden halvleg. Så vi sidder og har mulighed for at vise spillerne nogle klip i pausen. Og det vil typisk være et til to klip på noget defensivt og det samme på noget offensivt. Det skal forberede spillerne bedst muligt til anden halvleg. Det kan også være en ting, vi skal gøre endnu mere. - Kommunikationen går begge veje, hvis der er noget, der skal justeres. Det kan både være, at de fra bænken spørger, hvordan vi ser noget specifikt oppefra, og det kan også være, at vi kommunikerer ned til dem, hvad vi synes. - Vi er to ekstra sæt øjne, som skal kunne hjælpe bænken med at træffe endnu bedre beslutninger og optimere den måde, vi ændrer tingene på i løbet af kampen. Så selvfølgelig tror jeg på, at det kan give os nogle ekstra procenter.

De gode eksempler

- Et eksempel er fra kampen mod Silkeborg, hvor vi havde et rigtig fint flow – og alt spillede egentlig godt. Men set oppefra syntes vi også, at vi blev lidt for åbne i vores positioner, når vi byggede spillet op. Forstået på den måde, at vi godt kunne være lidt sårbare over for kontraangreb, hvis vi skulle miste den. - Det kunne de godt følge på bænken, men omvendt havde vi et ret godt flow. Så der spurgte vi faktisk spillerne til råds i forhold til, om de tænkte, at der skulle justeres noget. På det tidspunkt førte vi 2-1. Og spillernes fornemmelse var så god, at de ikke ville ændre noget, så vi valgte at holde fast. Så det er jo denne her hårfine balance mellem, om vi skal ændre eller holde os til det, vi gør. - Et andet eksempel fra den igangværende sæson er fra en af de første kampe, vi spiller. Det er en hjemmebanekamp mod Viborg, hvor vi ikke får den bedste start og har svært ved at skabe chancer. Der bygger vi nok op med lidt for mange og har lavet en lidt for "sikker" gameplan. - Vi kommer i hvert fald ikke igennem og havde svært ved at finde et flow, der gjorde, at vi kunne skabe chancer. Så der anbefalede vi at lave nogle justeringer allerede midt i første halvleg, som gjorde, at vi kunne angribe med nogle flere – og derfra fik vi vendt kampen.