Ugen på akademiet: Udlandsturneringer og fokus på de hjemlige ligaer

10.04.2024 12:13

Det er snart en måned siden, at vi sidst var forbi vores to U19-hold for at få en opdatering, og en del er sket siden.

U19-pigerne har blandt andet spillet en god turnering på Mallorca og forberedt sig frem mod weekendens kamp mod Odense Q. Og U19-drengene har blandt andet spillet Future Cup i Amsterdam og spillet to kampe i den hjemlige liga siden sidste opdatering.

I den kommende tid venter der begge hold kampe i U19 Ligaen, og vi har taget en snak med de to cheftrænere om de forgangne fire uge og ugen, de ser ind i.

U19-drenge

U19-drengene har været en tur i Holland for at deltage i Ajax Amsterdams Future Cup turnering, hvor nogle af de bedste akademihold i verden deltog.

Vi vandt turneringen sidste år, men vi kunne desværre ikke gentage succesen, da vi ikke formåede at gå videre til semifinalen. Selvom det ikke blev til en turneringssejr, fortæller Sune Jensen, at det var en fed oplevelse for drengene.

- Vi stillede med et U17-hold til Future Cup, som Ajax arrangerede, og vi tog derned for at møde nogle af de bedste hold i Europa. Det var en fed oplevelse og et godt stævne. Det var meget velorganiseret og virkelig gode baner, så det var i det store hele en god oplevelse og turnering. Dog manglede vi den sidste skarphed og kvalitet for at komme videre til semifinalen, men vi havde tre gode kampe, og jeg er sikker på, at det var positivt for drengenes udvikling.

Turneringen havde et lidt anderledes format, hvor kampene blev afviklet af to gange 20 minutters effektiv spilletid, og cheftræneren forklarer, at turneringsformatet var med til at skabe flere tempofyldte opgør.

- Vi tabte desværre 2-1 til PSG efter, at vi ellers var kommet foran. Så vandt vi 2-0 over Anderlecht og taber den sidste kamp 2-0 til Sporting Lissabon. Vi spillede kampene af to gange 20 minutters effektiv spilletid, så der var en masse tempo i kampene, og det var ikke muligt at trække tiden. Dertil spillede vi også med indspark i stedet for indkast, da det er noget, der også bliver overvejet på højere niveau, så det var fedt nok at prøve.

- Vi har manglet den sidste kvalitet i forhold til at score lidt flere mål og lukke endnu mere af bagtil. Vi lukker generelt ikke særlig mange mål ind, men hvis vi hele tiden lukker et enkelt mål ind i snit, og ikke selv får scoret flere mål, så bliver det svært at vinde. Vi har arbejdet meget med at kunne få scoret nogle flere mål.

Nu ser U19-drengene ind i halvanden måned, hvor de skal spille 10 kampe i ligaen og samtidig balancere det med pokalen, hvor vi i næste runde møder B93.

I næste uger byder programmet eksempelvis på to udekampe i ligaen mod Randers og Horsens og en pokalkamp hjemme mod B93 - alt sammen inden for fem dage. Sune Jensen påpeger, at det er en god og vigtig læring for U19-drengene at prøve at præstere i et tætpakket program, da det muligvis er noget, de også kommer til at opleve senere i karrieren.

- Nu kan vi begynde at træne mere kontinuerligt sammen som gruppe, og det hjælper forhåbentlig med at skabe bedre relationer og forudsætninger for at blive skarpere i begge ender.

- Vi ser heldigvis ind i et fedt program for spillerne nu, hvor de har mulighed for at øve sig på at være klar til alle kampene – både mentalt og fysisk. Vores Superliga-trup var blandt andet igennem et hårdt program i efteråret, så det er jo en god læring for vores U19-drengene, at de også prøver det, inden de rykker op. Det handler både om at sætte sig op til kampene og finde spændingsniveauet, men selvfølgelig også at passe på sin krop, så man er klar til at spille alle kampene.

- Det er klart, at det handler meget om load management i den kommende uge, da vi spiller tre kampe på blot fem dage. Det er vores opgave at få fordelt spilletiden, så de er friske hele tiden og ikke bliver overbelastet. Så vi har selvfølgelig en opgave i at sørge for, at spillerne er klar både mentalt og fysisk. Det bliver en test for spillerne, men vi glæder os.

U19-piger

U19-pigerne brugte sidste del af påsken i det spanske, da de var blevet inviteret til en turnering, hvor hold som Benfica, Hammarby og Villareal blandt andre deltog. Det blev til en flot turnering, hvor pigerne viste FC Nordsjælland flot frem, da det blev til en andenplads efter et nederlag til Benfica i finalen.

Emil Aske Strand Hansen fortæller, at det på mange måder var en utrolig god turnering, hvor han blandt andet fremhæver, at vi ikke lukkede mål ind i turneringen før finalen.

- Det var en rigtig fed turnering at være en del af, og det var en dejlig måde at bruge påsken. Turneringsstrukturen var lavet sådan, at vi spillede to gange 25 minutter, så det var lidt kortere kampe, og så spillede vi to kampe om dagen.

- Vi har i gruppe med Villareals amerikanske akademi, et lokalt spansk hold og Benfica. Vi gik videre som de bedste 1’ere i turneringen, da vi vandt alle tre kampe i gruppen. Derefter mødte vi det norske hold Ull/Kisa i kvartfinalen. Gik videre til semifinalen, hvor vi slog svenske Hammarby, og fik derved spillet os i finalen, hvor vi igen skulle møde Benfica, som vi også havde mødt i gruppen.

- Vi gik både igennem gruppen, kvartfinalen og semifinalen uden at inkassere mål, men det holdte desværre ikke ved i finalen, da vi måtte se os slået 2-1 af et godt Benfica-hold. Jeg syntes, at vi leverede rigtige mange gode præstationer, og vi havde 22 spillere med til det spanske, som alle kom i spil.

Som så mange gange tidligere på sæsonen var det et meget ungt hold, der præsterede flot med tigeren på brystet, og cheftræneren fortæller, at det passede perfekt, da det var en U17-turnering, vi var blevet inviteret til.

- Det var en U17-turnering, og vi havde kun en spiller med fra årgang 2006, hvor resten af truppen bestod af spillere fra 07, 08 og 09. Så det var fedt at se et miks af førsteårs U19- og U16-spillere præstere så flot sammen.

- Det er selvfølgelig noget andet at spille en turnering som denne, da det er meget mere intenst, og vi som trænerstab også skal tænke meget mere over, hvordan vi bruger vores ressourcer bedst muligt. Det er ikke alle, der bare kan spille 50 minutter seks gange på tre dage, så der lå også noget i, at vi hurtigt skulle træffe nogle beslutninger, hvilket vi måske ikke er vant til på samme måde.

- Det var en superintens og virkelig fed oplevelse, og pigerne syntes også bare, at det var fedt at få denne oplevelse.

U19-pigerne åbnede forårssæsonen i ligaen med en sejr over Fortuna Hjørring, og nu er det endelig tid til, at de igen skal i aktion, når de møder Odense Q på udebane på søndag.

Cheftræneren glæder sig til at komme i aktion i U19 Ligaen igen, men er også spændt på, om pigerne formår at finde det rigtige spændingsniveau efter en stor oplevelse med finalepladsen i Spanien.

- Vi skal tage noget af det spil og momentum, vi har fra turneringen på Mallorca, med ind til kampen på søndag. Det er mange af de samme ting, vi skal holde fast på og arbejde videre med.

- Det er vigtigt for os, at vi formår at ramme spændingsniveauet på søndag, da det naturligt er en helt anden opgave end at stå i en finale mod Benfica. Vi skal fortsat være skarpe i vores måder at spille på, og så er jeg sikker på, at det nok skal blive en god kamp.

Det spidser til i toppen af rækken, hvor både AGF, HB Køge, Brøndby IF og FC Nordsjælland ligger godt til. Der er derfor stadig meget på spil i resten af foråret, og Emil Aske Strand Hansen er begejstret for denne tætte kamp om de sjove placeringer.

- Det er fedt at være en del af en tæt topstrid. Det bringes dels en naturlig spænding ind i alle kampene, men det betyder også, at selve U19 Ligaen som produkt og kvaliteten i rækken bliver løftet. Der er flere hold, som byder sig til, men der hersker ingen tvivl om, at vi gerne vil slutte rigtig godt af.

- Vi er inde i en god periode lige nu, hvor vi får spillet noget rigtig flot fodbold, og det vil vi selvfølgelig gerne bygge videre på. Og så er vores hovedfokus ikke, om vi bliver mestre eller ej, men i at skulle udvikle så mange Kvindeliga-spillere som overhovedet muligt. Der er vi et rigtig godt sted lige nu, hvor vores Kvindeliga-hold præsterer rigtig flot med mange akademispillere i truppen. U19-mesterskabet vil selvfølgelig være en bonus oveni det andet.

I denne sæson har vi allerede set flere af vores U19-piger få debut for Kvindeliga-holdet, og det fremhæver cheftræneren som det fortsat største succeskriterie for resten af den igangværende sæson.

- Vi ser nu flere og flere af vores unge spillere få succes og debut på Kvindeliga-holdet er klart den største anerkendelse af vores arbejde og præstationer. Senest så vi Flora Højer få officiel Kvindeliga-debut i 1-0-sejren over HB Køge her i Right to Dream Park, og det er jo megastort for hele vores stab og trup på U19. Det betyder rigtig meget for os som klub, at vi kan give en spiller fra årgang 2007 debut i så vigtig en kamp. Og på sigt kommer vi til at se flere spillere gøre det samme – det er jeg sikker på.