De betydningsfulde backs

18.04.2024 14:26

De har tilsammen spillet 267 kampe for FC Nordsjælland. Men Martin Frese og Oliver Villadsen bidrager med mere end blot rutine til holdet.

Fra deres positioner på henholdsvis venstre- og højreback har de nemlig en fundamental betydning for den måde, FC Nordsjælland vil spille fodbold på. 

Du kan her blive klogere på, hvad rollen som back i FC Nordsjælland indebærer – og hvorfor back-pladserne har en så afgørende betydning for FC Nordsjællands spillestil. 

Oliver Villadsen

- Det at være back i FC Nordsjælland kræver, at man arbejder stenhårdt både offensivt og defensivt. Det kræver især, at man kan indgå i det offensive spil. For vi bruger vores backs rigtig meget offensivt – og det gør vi helt fra akademiet. Så det er rigtig vigtigt, hvis man skal spille back i FCN. - Vores backs spiller en stor rolle i den måde, vi gerne vil spille bold på i FC Nordsjælland. Vi er på en måde de ekstra kanter eller ekstra 8'ere. Det er lidt forskelligt, alt efter hvordan vi bygger spillet op og positionerer os på banen. Vi kan både stå lidt mere centralt, hvis der er behov for det, og vi kan stå bredt, hvis der er behov for det. - Det er nok mest i Freses side, at vi benytter os af en back som 8'er. For jeg er lidt mere det brede punkt. Jeg er bedst, når jeg får den derude og kan køre én mod én. Men jeg kan også godt løbe indad og dermed give plads til kanten. Så det med, at vi kan veksle lidt i, hvordan vi bygger op, det er også vigtigt ift. vores spil. Det er godt, at vi kan veksle så meget. Det giver en alsidighed og gør spillet meget flydende. - Jeg synes, at det er fedt at spille back i FC Nordsjælland. Du er med i alle faser af spillet. Det er jo også en lidt nyere tendens – ikke kun her, men også i andre klubber og i udlandet – at backen spiller en vigtigere rolle som en form for ekstra midtbanespiller. Så det skaber også noget overtal.

Martin Frese

- Det er blevet lidt anderledes at spille back i FC Nordsjælland, i forhold til hvad vi har gjort før. Hvor man typisk har været meget bred som back, arbejder vi nu meget med at komme ind centralt i banen og deltage mere i spillet derfra. Der er lidt mere playmaker over det, hvor man tiltrækker sig presset og spiller igennem det. Så det er en mere moderne form for back, end hvad vi tidligere har set. - Jo flere boldberøringer man kan få, desto mere kan man præge spillet. Så jeg synes, at det er fedt med omlægningen. Normalt skulle man måske vente lidt mere på bolden som back. Men nu er man klart en større del af det hele, og vi skal være med til at sætte spillet fra vores position. - Det betyder også, at vi i højere grad skal tage ansvar på bolden, finde de rigtige positioner på banen og være med til at sætte spillet. Det kan både være ift. at spille bolden ud igen til en bred kant eller tage den med ind og søge presset inde på midten og spille igennem linjerne. Men det er helt sikkert en ny form for back-stil, vi praktiserer, og det er en spændende måde at gøre det på. - Jeg tror også, at den nye rolle gør, at jeg i nogle situationer kommer tættere på mål, fordi jeg starter længere inde midt på banen, så der er kortere til mål, end hvis man står helt ude på sidelinjen. Så det betyder helt sikkert, at man både kan komme med i boksen, men også kan få den på kanten af feltet og samle nogle andenbolde op og komme i den der anden-/tredjebølge. Så der er flere muligheder i forhold til at deltage mere i spillet og komme til flere muligheder i og omkring feltet. - Jeg synes, at det har været godt for os at omlægge back-rollen en smule. For vi har nogle rigtig dygtige kantspillere, som vi kan sætte op til en masse én-mod-én-situationer ude på siden, så de kan vise deres kvaliteter.